Ste pripravljeni na večkratni dogodivščini?

Kar pogumno se sprehodite skozi zgodbo Centra ponovne uporabe, kjer vam bodo po poti sledili opisi in zgodbe, ki jih lahko prenesete v resnično življenje. Lahko pa pričnete z dogodivščino Zbirnega centra, ki se prav tako ne konča na koncu te strani, ampak v vsakdanjem življenju.

JP VOKA SNAGA tudi s tem spletnim mestom pomaga preprečevati nastajanje odpadkov in spodbuja ponovno uporabo ter do sebe, okolja in denarnice odgovorno potrošništvo.

Kje živijo odrabljene stvari?

Le vožnjo stran v CENTRU PONOVNE UPORABE, da dobijo nov pomen, ali v ZBIRNEM CENTRU, ko so izpolnile svoj namen.

Čas za spremembe

Svoj dom si sprostil nepotrebnih predmetov in hkrati poskrbel, da bodo imeli delo težko zaposljivi ljudje – med njimi starejši, invalidi in tisti, ki se z vso vnemo skušajo pobrati z družbenosocialnega dna.


Koraki na poti v Center ponovne uporabe


ČIŠČENJE PODSTREŠJA
Ker se vse začne pri čiščenju podstrešja in seveda mislimo tudi tistega v glavi, se tudi sami najprej odpravite tja, kjer se je do zdaj zbirala vaša zgodovina.


SENTIMENT NA STRAN
Vzemite si trenutek, da se poslovite od vsega, morda potočite sentimentalno solzo in vse skupaj zapakirate v veliko škatlo, dve ali tri. In verjemite, tudi tisti staromodni poročni servis, ki vama tam leži že 18 let, ne bo več videl vajine mize.


GLASBENI ODDIH
Če še niste čisto prepričani, poslušajte Ota Pestnerja in njegovo pesem Letiva.


Gramofonska plošča v ovitku s fotografijo Ota Pestnerja

ENKRATNO JE STVARI UPORABLJATI VEČKRATNO
Se spomniš tistih kičastih nočnih lučk, ki ti jih je prinesla teta za rojstni dan in jih moraš vsakokrat, ko pride na obisk, postaviti na polico, da ne bo užaljena?


NEHVALEŽNA DARILA
Tvoja priložnost je tukaj in zdaj. Previdno jih pospravi poleg ostalega in vse bo, kot da se nič ni zgodilo.


BREZ SLABE VESTI
Zdaj jo pa hitro pobriši še v kuhinjo. In mimogrede, prazne stene na hodniku kar kričijo po kakšnem okrasu. Ali novi barvi.


ČAS ZA SPREMEMBE
Svoj dom si sprostil nepotrebnih predmetov in hkrati poskrbel, da bodo imeli delo težko zaposljivi ljudje – med njimi starejši, invalidi in tisti, ki se z vso vnemo skušajo pobrati z družbeno socialnega dna.


ODPRTEGA SRCA
Lepo je, da si izbral alternativo prevečkrat brezglavemu potrošništvu in prepričanju, da je novo kratko malo boljše od starega ali že uporabljenega.


DELAJ DOBRO
Nikar ne 'šparaj' jezika in s svojimi dejanji postani zgled vsem v soseski ter tudi njih povabi k dobrim delom in velikim dejanjem.


POBARAJ SOSEDE
Če si dodobra napokal svoje vozilo – kar je super, da čim manj onesnažuješ okolje, poleg tega pa si lahko v skupnosti razdelite tudi ta strošek – je čas, da odrineš.


VESELO NA POT
Medtem ko veselo potuješ proti Centru ponovne uporabe, je fino, da izveš, da bodo tisto, kar je treba, popravili ali predelali. Ker imajo veliko domišljije, bodo nekaterim izdelkom tudi spremenili namembnost.


VZNEMIRLJIVA DOGODIVŠČINA
In še ena fina novica. V ljubljanskem centru ponovne uporabe na dan v povprečju prodajo več kot 75 izdelkov!


VSAK DAN NEKAJ NOVEGA
Zapomni si: tisto, česar ne potrebujemo več, ni nujno odpadek, ampak predvsem priložnost.


NOVA PRILOŽNOST
Ljubljanski center ponovne uporabe je del mednarodne mreže centrov ponovne uporabe in je eden od dvanajstih tovrstnih centrov v Sloveniji.


CENTER PONOVNE UPORABE
In tukaj je Povšetova 4, prispel si! Super. Čisto drugače, kot si si predstavljal?


Center ponovne uporabe spominja na okusno opremljeno staromeščansko stanovanje.

DOBRODOŠLI
Potem ko si svoje predmete oddal, se lahko zapodiš med nove. Poglej, kaj vse je nastalo iz tistega, kar je bilo ljudem samo v napoto. Lepo, kajne?


POIŠČI KAJ ZASE
Zagotovo boš našel kakšno stvar za darilo ali pa kar tako, da malo pomiriš duhove doma, ki so se težko ločili od zavrženih pozabljencev. Lahko pa tudi odideš praznih rok in si samo spočiješ oči.


V Centru ponovne uporabe na nove lastnike čakajo oblačila, igrače, pohištvo, posoda in pribor, knjige, dekorativni izdelki ipd.

ZDAJ PA ZARES
Zdaj pa brž stran od računalnika in to opravi tudi zares.


POSNEMANJA VREDNO
Ne pozabi, da se dobra dejanja včasih ne širijo sama od sebe, zato se je dobro malce pohvaliti, a ne samo enkrat … Saj veš: enkratno je stvari početi večkratno.


VSAK KONEC JE LE NOV ZAČETEK
Konci tedna so kot nalašč za druženje. In kakšen bi lahko bil namenjen tudi starim prijateljem. Potem boste lažje brskali po zgodovini. Stopite skupaj in zberite vse tisto, kar bo prav prišlo toliko drugim. In ne glede na sentiment. Ta ostaja za vedno zaklenjen v vaših mislih in srcih.

Povabite vsakogar, ki ga poznate, da skupaj ustvarjamo boljši jutri. Zakličite jim skozi družbena omrežja, naj zgodovina postane prihodnost.

Za vsa ostala vprašanja z odpadki pa uživaj še v zbirnem centru. Kar takoj in kar tukaj.


Pot v zbirni center


GARAŽA NI SKLADIŠČE
Je vaša garaža postala skladišče stvari, ki res niso več za nikamor? Na primer praznih plastenk motornega olja in aparatov, ki služijo samo še kot skrivališča za pajke?


ODPADKE NA PRAVO MESTO
Čas je, da se znebite vseh odpadkov. Lahko jih zložite v vreče ali škatle.


SODELUJ Z OKOLICO
Zakaj ne bi spodbudili še sosedov in tako na en mah očistili ves blok ali sosesko?


OTROKE ZA ROKO
Če ste s seboj vzeli tudi otročke, prosimo, da jih že prej opozorite, naj se vas držijo, v zbirnem centru pa resno poskrbite tako za njihovo kot lastno varnost.


LETIVAAAAAAAA
In zdaj sledi najboljši del. Do konca si privijte svojo najljubšo glasbo in se odpeljite do najbližjega zbirnega centra.


PRAVILA MORAJO BITI
Obstaja nekaj pravil glede oddajanja in razvrščanja odpadkov, ki si jih preberete tukaj. Pa brez strahu, pravila so čisto enostavna in je že tako, da pač morajo biti.


ZBIRNI CENTER
Juhu! Prispeli ste. Koliko zabojnikov!


V zbirnem centru je več kot 30 zabojnikov, kamor lahko odložite posebne vrste odpadkov.

PAMETNI BEREJO
Da se ne izgubite, takoj prejmete obrazec s tlorisom zbirnega centra!


VESELO NA DELO
Naj se zabava začne. Odpadke v posamezne zabojnike odlagate sami, ob tem pa vam lahko pomagajo prijazni strokovni sodelavci Snage ali pa oskrbnik zbirnega centra.


LOČEVANJE JE SUPER
Če to vzamete za igro, potem zmagate takrat, ko izpraznite svoj avto in napolnite velike zabojnike. Vse odpadke, ki jih odložite v velike zabojnike, prevzamejo specializirana podjetja, ki poskrbijo za recikliranje.


HVALEŽNOST ZA VSE
Pa še nekaj: tudi pri nas lahko dobite bonus točke. Te vam obračunamo s hvaležnostjo in z dobrim občutkom.


DOBER RAZMISLEK
Če ste s seboj prinesli kakšen razmajan, a še uporaben kos pohištva, star likalnik ali pa babičino jopo, nikar z njo v zabojnike … Za te reči imamo v zbirnih centrih poseben kotiček in superkoncept, ki mu rečemo ponovna uporaba.


Še uporabne stvari lahko pripeljete v zbirni center in jih odložite v poseben prostor, od koder bodo potovale v Center ponovne uporabe.

PONOVNA UPORABA
Ponovna uporaba? To pomeni, da tistemu, česar ne potrebujete več, omogočimo novo življenje z novimi lastniki.


NOVA PRILOŽNOST
Z obiskom zbirnega centra ste pomembno prispevali k temu, da odpadki postanejo surovine.


LOČEVATI JE MALA MALICA
Ko enkrat začnete, je težko nehati. Pa idealen izgovor imate za druženje s sosedi, saj lahko skupaj naredite urnik, kdo bo peljal naslednjič. Do takrat pa jih čim več povabite kar preko družbenih omrežij. Naj se sliši – naj bo čisto.

Če ste že v elementu, prebrskajte še med odrabljenimi stvarmi. Dajte jim novo življenje in jih odpeljite v Center ponovne uporabe (hiperlink na »Koraki na poti v Center ponovne uporabe«). Več nas je, lepše bo.


Pravila odlaganja in razvrščanja odpadkov v zbirnem centru


1. Zbirni centri so namenjeni občanom, ki lahko v posebne zabojnike brezplačno oddate številne vrste odpadkov (nekatere samo do določene količine).

2. V Mestni občini Ljubljana in v primestnih občinah deluje devet zbirnih centrov: v Ljubljani Zbirni center na Barju in Zbirni center Povšetova, v primestnih občinah pa začasni zbirni centri na Brezovici, v Vodicah, Medvodah, na Igu, Škofljici, v Velikih Laščah in v Cerkljah na Gorenjskem.

3. Zbirna centra Barje in Povšetova sta namenjena občanom vseh občin, v katerih JP VOKA SNAGA izvaja svoje storitve, zbirni centri v primestnih občinah pa samo prebivalcem posamezne občine.

4. V zbirnih centrih ne sprejemamo odpadkov, ki nastajajo v gospodarskih dejavnostih (proizvodnja, obrt, kmetijstvo). Podjetja in samostojni podjetniki so, skladno z zakonodajo, dolžni skleniti pogodbo z ustreznim pooblaščenim zbiralcem in predelovalcem odpadkov. Izjema je embalaža, ki jo sprejemamo tudi od pravnih oseb.

5. V zbirnem centru na Povšetovi ne sprejemamo azbestnih in gradbenih odpadkov ter mešanih komunalnih odpadkov.

6. Občani lahko svoje odpadke pripeljete s katerim koli osebnim ali dostavnim vozilom ali prikolico.

7. Če pripeljete večjo količino določenih vrst odpadkov (tistih, ki so količinsko omejeni) jih oddate na tehtnici na odlagališču nenevarnih odpadkov Barje in za prevzem presežne količine plačajte skladno s cenikom (0, 18 evra brez DDV na kilogram).

8. Količinske omejitve veljajo za gradbene odpadke in izolacijski gradbeni material (0,5 kubičnega metra), pnevmatike (en komplet in rezerva), kosovne odpadke (3 kubične metre), zeleni odrez (1,5 kubičnega metra), salonitne plošče (evropaleta do višine pol metra) in pohištveni les (2 kubična metra ).

9. V enem koledarskem letu lahko gradbene odpadke in salonitne plošče v zbirni center pripeljete enkrat, pnevmatike, zeleni odrez, kosovne odpadke in pohištveni les pa dvakrat.

10. Prosimo vas, da med obiskom zbirnega centra skrbite za svojo varnost in predvsem za varnost svojih otrok.

11. V Zbirni center Barje lahko brezplačno pripeljete manjše količine azbestnih odpadkov (evropaleta do višine pol metra), pripraviti pa jih je treba skladno z navodili, zapisanimi v Uredbi o ravnanju z odpadki, ki vsebujejo azbest.

12. Občane, ki odpadke pripeljete v primestne zbirne centre prosimo, da s seboj prinesete odrezek zadnje plačane položnice.

13. Če v zbirni center pripeljete ravno okensko steklo, ki še ni ločeno od okvirjev, morate obvezno ločiti okensko steklo, in sicer na posebnem, za to določenem mestu. To storite sami, pri tem pa morate uporabiti zaščitno opremo, ki jo zagotovi JP VOKA SNAGA.

14. Odpadke v posamezne zabojnike odlagate občani sami, s pomočjo strokovnih sodelavcev oz. oskrbnika zbirnega centra.

15. Strokovni sodelavci v zbirnih centrih so usposobljeni za pravilno ravnanje z odpadki in presojo glede morebitnih presežnih količin ter drugih vprašanj. Možnost napake oziroma napačne odločitve pa žal vedno obstaja, zato vsako pritožbo naših uporabnikov obravnavamo z vso skrbnostjo in po potrebi ustrezno ukrepamo.

16. Skladno z načeli nove evropske direktive o odpadkih, v kateri sta bistvena poudarka na preprečevanju nastajanja odpadkov in ponovni uporabi, še uporabne izdelke preusmerjamo v proces ponovne uporabe.

17. Zaradi vaše in naše varnosti ter skladno z navodili prevzemnih družb prevzemamo samo »nerazstavljeno« odpadno električno in elektronsko opremo, naenkrat pa nam lahko predate omejene količine te opreme (npr. največ pet televizorjev ali računalnikov, največ tri klimatske ali hladilne naprave).

18. V zbirnem centru ne prevzemamo mešanih komunalnih odpadkov/preostanka odpadkov.

19. Prosimo vas, da oblačila in obutev pred odlaganjem v zabojnik zapakirate v vrečko.

20. Ob vstopu v zbirni center Barje dobite obrazec s tlorisom zbirnega centra, na katerem strokovni sodelavci označijo zabojnike, kamor odložite pripeljane odpadke.

Lokacije zbirnih centrov


1. Zbirni center Barje
Cesta dveh cesarjev 101, 1000 Ljubljana
Odpiralni čas:
od 1. novembra do 31. marca: od ponedeljka do sobote med 6.00 in 18.00 uro
od 1. aprila do 31. oktobra: od ponedeljka do sobote med 6.00 in 20.00 uro
Ob nedeljah in praznikih je zbirni center zaprt.


2. Zbirni center Povšetova
Povšetova 2, 1000 Ljubljana
Odpiralni čas: od torka do sobote med 11. in 18. uro.
Na praznike in dela proste dni je zbirni center zaprt.


3. Začasni zbirni center Brezovica
Kamnik pod Krimom 6, 1352 Preserje
Odpiralni čas: ob sredah med 15. in 18. uro ter ob sobotah med 9. in 12. uro
Ob praznikih in dela prostih dneh je zbirni center zaprt.


4. Začasni zbirni center Vodice
Območje čistilne naprave Vodice (dostop s Kamniške ceste ali ceste Vodice – Bukovica)
Odpiralni čas: vsako sredo med 13. in 16. uro ter ob sobotah med 9. in 12. uro
Ob praznikih in dela prostih dneh je zbirni center zaprt.


5. Začasni zbirni center Medvode
Dvorišče nekdanjega podjetja DONIT Medvode (vhod s Ceste komandanta Staneta)
Odpiralni čas: ob ponedeljkih med 14. in 16.30, ob sredah med 14. in 17. uro ter ob sobotah med 8. in 12. uro
Ob praznikih in dela prostih dneh je zbirni center zaprt.


6. Začasni zbirni center Ig
Območje čistilne naprave Matena
Odpiralni čas:
od 1. novembra do 31. marca: ob sredah od 9. do 13. ure ter od 14. do 17. ure
od 1. aprila do 31. oktobra: ob sredah od 9. do 13. ure ter od 15. do 19. ure
Zbirni center je odprt vsako prvo soboto v mesecu od 9. do 12. ure.
Ob praznikih in dela prostih dneh je zbirni center zaprt.


7. Začasni zbirni center Škofljica
Pod viaduktom Reber pod avtocesto pred vasjo Reber
Odpiralni čas:
od 1. aprila do 31. oktobra: ob sredah od 15. do 18. ure ter ob sobotah od 9. do 12. ure
od 1. novembra do 31. marca: ob sredah od 14. do 16.30 ure ter ob sobotah od 9. do 12. ure
Ob praznikih in dela prostih dneh je zbirni center zaprt.


8. Začasni zbirni center Velike Lašče
Začasni zbirni center v občini Velike Lašče, za Domom krajanov Turjak, bo zaradi gradnje podružnične osnovne šole in vrtca Turjak od oktobra 2021 dalje zaprt.
Občani svoje odpadke, ki ne spadajo v zabojnike, tako kot do zdaj, lahko pripeljete v Zbirni center Barje, na Cesto dveh cesarjev 101 v Ljubljani.


9. Zbirni center Cerklje na Gorenjskem
Ob novem gasilnem domu v Cerkljah
Odpiralni čas: ob sredah med 13. in 18. uro ter ob sobotah med 8. in 13. uro
Ob praznikih in dela prostih dneh je zbirni center zaprt.


Naloži več

Nazaj na vrh

X

Uporaba piškotkov

Naša spletna stran za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke. Uporabljamo le piškotke, ki za namestitev ne potrebujejo vaše privolitve.

Uporabljamo naslednje piškotke: Piwik (_pk_id) in (_pk_ses). Ti piškotki so pomembni za delovanje spletne strani in bodo vedno prisotni.

Piškotke upravlja JP VOKA SNAGA

Preberi več